Starters hebben het moeilijk op de woningmarkt. Bij nieuwbouwprojecten moeten er voldoende betaalbare huur- en koopwoningen worden gebouwd. Smallingerlands Belang vindt dat de bouwgrond voor woningbouw in het algemeen en voor sociale huurwoningen in het bijzonder, voor een lagere prijs beschikbaar moet worden gesteld. Geen voorrang bij toewijzingen van een sociale huurwoning voor statushouders. Wij willen extra aandacht voor levensloopbestendige bouw en de mogelijkheid voor het realiseren van een (tijdelijk) woonunit op eigen grond, het zogenaamde “kangoeroe-wonen.”
Kleinschaligheid koesteren Dorp blijft dorp, met waar mogelijk eigen voorzieningen, zoals o.a. een multifunctioneel centrum. Wij willen veel nadruk leggen op een wijkgerichte benadering. Instrumenten zoals een wijkplatform, wijkanalyse, wijkplan, wijkaanpak, wijkagent en een wijkbudget, nemen wij nader onder de loep.
Jongeren en M.O.S-straathoekwerk weten elkaar steeds beter te vinden. In de afgelopen jaren heeft de gemeente vaak samen met Jeugdraad in een wijk gewerkt aan voorzieningen die zij wensen. Zo leveren jongeren zelf een belangrijke bijdrage aan het realiseren van hun eigen wensen voor het woon- en leefklimaat. Smallingerlands Belang ziet dat dit vruchten afwerpt en wil deze samenwerking dan ook blijven stimuleren.
Welzijn boven welvaart Een goede en veilige leefomgeving wordt door Smallingerlands Belang als basis gezien voor ons welzijn. voor wonen, uitgaan, recreatie, sporten en werken.
Behoud cultuurhistorische waarden en groen Smallingerlands Belang streeft naar behoud van het culturele erfgoed. Zorg voor cultuurhistorische waarden is voor Smallingerlands Belang een speerpunt. En niet alleen voor bestaande oudere gebouwen, maar ook voor een zorgvuldig landschapsbeheer. Teveel afbraak van oude karakteristieke gebouwen heeft in het verleden plaatsgevonden. Denk aan de oude tabaksfabriek of Vreewijk. Dit geldt ook voor het landschapsbeheer. In de loop van de tijd zijn veel boom- en houtwallen en elzensingels verdwenen. Voor gekapte bomen dienen verplicht jonge bomen worden geplant. Gezond leven doe je beter in een groene omgeving. Natuurbeheer in de agrarische sector willen wij stimuleren: aansturen op “lânsdouwe” model, handhaven van boomwallen en coulisselandschap.