WMO Smallingerlands Belang wil dat iedere inwoner die zorg of huishoudelijke hulp nodig heeft, deze ook op een professionele manier krijgt aangeboden. Toegang tot de zorg, hulpverlening, maatschappelijke ondersteuning moet beginnen in de wijk of dorp waar je woont. Door vergrijzing komen er steeds meer ouderen. Wijken zouden hierop meer moeten worden ingericht; daardoor ontstaat er ook meer sociale controle. Het zorgloket Carins kan volgens ons anders en vooral zuiniger. De administratieve druk moet worden ingedamd, geld voor de zorg moet gewoon naar goede zorg. Ons standpunt: Een goed functionerende en deskundige WMO-adviesraad is van groot belang. Deze moet in een vroeg stadium bij de besluitvorming betrokken en gehoord worden. De adviezen dienen tijdig bekend te zijn bij de gemeenteraad. Zorg moet er zijn voor iedereen, met welke achtergrond dan ook. Simpelweg om het feit dat ziek of hulpbehoevend zijn voor niemand een keuze is. Als zich in een gezin meerdere complexe hulpvragen voordoen, dit bij voorkeur te organiseren als 1 PGB voor het hele gezin. Smallingerlands Belang staat voor goede zorg en vindt verdere bezuinigingen hierop onaanvaardbaar.
Participatiewet Iedereen die kan werken maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redt, valt onder de Participatiewet. De wet moet ervoor zorgen dat meer mensen werk vinden. Aandacht voor mensen met een arbeidsbeperking, ouderen en jongeren, zowel als fysiek en mentaal beperkt. Iedereen moet kunnen meedoen in onze maatschappij. Wij vinden dat toegankelijkheid, bereikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid centraal moeten staan: niet alleen bij de overheidsgebouwen, sportaccommodaties maar ook in de winkelcentra en bedrijven. De gemeente heeft hierin een stimulerende rol.
Sociale werkvoorziening: De herstructurering Sociale Werkvoorziening is in gang gezet. Dit mag geen verslechtering voor de cliënten tot gevolg hebben. Wij denken dat voortzetting van Caparis door Smallingerland samen met Heerenveen en aangevuld met Opsterland en Tytsjerksteradiel een reële optie is. Wij staan achter legale wietteelt.
Armoede De welvaart mag dan voor veel inwoners zijn toegenomen het is helaas zo dat er groepen in de samenleving zijn die extra ondersteuning nodig hebben. Wij volgen met grote interesse de ontwikkelingen rond het basisinkomen en staan er positief tegenover. Het bestaan van een Voedselbank zou in een rijk land als Nederland eigenlijk niet nodig mogen zijn, maar wij steunen het natuurlijk wel. Smallingerlands Belang staat voor de voortzetting van het sociaal minimabeleid: Recht op bijzondere bijstand tot 115 % van het bestaansminimum en betaalbaar openbaar vervoer. Het is belangrijk dat ook de minima maatschappelijk actief kunnen zijn. Tegenover een uitkering staat wel de verplichting om met een maximale inspanning weer in het eigen levensonderhoud te voorzien. Smallingerlands Belang is voor een rechtvaardig sociaal beleid en zet zich in om de toegankelijkheid en bekendheid van de mogelijkheden op dit beleidsterrein te verbeteren. Er dient door de gemeente maatwerk geleverd te worden voor bestrijding van armoede en bij problematische schulden.
Gezien de periode waarin we leven worden de digitale middelen steeds belangrijker. Hiervoor moeten financiële middelen beschikbaar gesteld worden voor de laagste inkomens.
Kinderopvang en buitenschoolse opvang voorzien in toenemende mate in een behoefte; ook voor de minder draagkrachtigen dienen deze voorzieningen bereikbaar te blijven. Toegang voor financiële ondersteuning uit het Kind-pakket moet actief beleid zijn, gestimuleerd worden. Kinderen mogen niet de dupe worden van armoede. De jeugd is onze toekomst.
Mantelzorgers en vrijwilligers Van alle zorg die wordt verleend, wordt een zeer belangrijk deel verleend door mensen die daarvoor niet betaald krijgen. Het gaat dan vaak om ouders die voor hun gehandicapte kinderen zorgen, partners die elkaar verzorgen of kinderen die hun ouders ondersteunen. Helpen en verzorgen van iemand van wie je houdt doe je vaak met liefde. Maar vaak is het ook ontzettend zwaar. Soms gaat het zelfs om jonge kinderen die complete verantwoordelijkheden in het huishouden hebben of hoogbejaarden die hun partner verzorgen. Als gevolg van de bezuinigingen worden er nu vaker vrijwilligers ingezet, waar voorheen de professional het werk deed. Smallingerlands Belang strijdt ervoor dat vrijwilligers en mantelzorgers de maximale ondersteuning blijven ontvangen, hierop mag niet bezuinigd worden! Sterker nog, er moet méér in geïnvesteerd worden. Om mantelzorgers te helpen en af en toe rust te geven, is de zogenaamde respijtzorg van groot belang. De toegang tot deze respijtzorg moet worden verbeterd. Smallingerlands Belang zet de komende jaren in op het extra ondersteunen van mantelzorgers. Smallingerlands Belang beseft terdege de meerwaarde van de vrijwilligers in onze samenleving. Zonder de inbreng van de vrijwilligers is het bijna niet mogelijk de ambities waar te maken en de kansen te benutten. Daarom vindt Smallingerlands Belang financiële ondersteuning en erkenning van het vrijwilligerswerk door de gemeente van het allergrootste belang. Vrijwilligerswerk stimuleren en belonen door arbeid in ruil voor uitkering willen wij mogelijk maken. Het verenigingsleven is van vitaal belang voor de onderlinge binding. Ook hier kan een goed ontwikkeld vrijwilligersbeleid veel betekenen. De M.O.S speelt een belangrijke rol bij het beheren van de Vrijwilligers/ Vacaturebank om vraag en aanbod beter bij elkaar te brengen.
Ouderenbeleid. Ouderen zijn niet “lastig” maar kunnen door hun ervaringen een cruciale rol spelen in onze samenleving. Wij willen hier maximaal gebruik maken in verenigingen, vrijwilligers op scholen of in wijkteams. Smallingerlands Belang is ervan overtuigd, dat voor een betere belangenbehartiging van ouderen, specifiek beleid nodig is. Aan het ouderenbeleid wordt sterk richting gegeven door de rijksoverheid. Het aantal inwoners dat tot deze groep behoort, stijgt. Uitgangspunt is dat ouderen in staat moeten worden gesteld om zolang mogelijk in hun eigen maar kunnen vertrouwde omgeving te kunnen blijven wonen. Woningaanpassing, stimuleren van mantelzorg, maaltijdvoorziening, handhaving en uitbreiding van bestaande voorzieningen (pinautomaat, supermarkt + postagentschap) in de dorpen, zijn voor ons belangrijke aandachtspunten. Een aandachtspunt bij het langer zelfstandig wonen is het risico van vereenzaming. Het is van groot belang om vereenzaming, in het kader van welzijn, tegen te gaan. Volgens Smallingerlands Belangheeft de M.O.S. samen met de gemeente en woningbouwcorporaties hierbij een belangrijke taak. Gedacht kan worden aan bijvoorbeeld het opzetten van een meldpunt “Vereenzaming.” Dagopvang voor ouderen in kleine zorgcentra willen wij stimuleren. Het systeem van openbaar vervoer toegankelijk maken voor alle ouderen; invoeren half geld zwembad en de 65+ kaart.
Jeugdzorg Ieder kind heeft recht op basisbehoeften zoals een gezonde maaltijd. Jeugdigen en ouders die gebruik maken van begeleiding, ondersteuning en zorg vanwege (chronische) problemen op het gebied van opvoeden en opgroeien vallen sinds 2015 onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Wij zullen de transformatie van 1 gezin, 1 plan, 1 coördinator kritisch blijven volgen. Wij vinden dat voor de komende jaren geen budgetplafond ingesteld moet worden. Jongeren en M.O.S-straathoekwerk weten elkaar steeds beter te vinden. In de afgelopen jaren heeft de gemeente vaak samen met de Jeugdraad in een wijk gewerkt aan voorzieningen die zij wensen. Preventief beleid tegen overlast door jongeren in wijken tegengaan door meer faciliteiten te bieden in wijk- en dorpscentra. Zo kunnen jongeren zelf een belangrijke bijdrage leveren aan het realiseren van hun eigen wensen voor het woon- en leefklimaat. Smallingerlands Belang ziet dat dit vruchten afwerpt en wil deze samenwerking dan ook blijven stimuleren. Zo vinden wij dat de gemeente zou moeten faciliteren dat er in het centrum van Drachten een ontmoetingsplek, een soort Place2B, voor jongeren t/m 17 jaar komt.